Od lutego Pekao TFI obniżyło stawki wynagrodzenia za zarządzanie

03.02.2021

Od 1 lutego 2021 r. zarządzanie funduszami Pekao TFI jest tańsze. Pekao TFI nie tylko dostosowało wysokość wynagrodzenia za zarządzanie do Rozporządzenia MF i przepisów Ustawy o funduszach inwestycyjnych1, które wskazują, że stawki opłat muszą się różnić w zależności od strategii funduszu, ale również obniżyło opłaty w funduszach dłużnych.

- Wychodzimy naprzeciw klientom, którzy aktywnie poszukują alternatyw dla nisko oprocentowanych depozytów - podkreśla Jacek Janiuk, prezes zarządu Pekao TFI - Biorąc pod uwagę obecne warunki rynkowe, zdecydowaliśmy się na obniżenie w funduszach dłużnych i dłużnych krótkoterminowych stawek znacznie poniżej dotychczas obowiązujących poziomów. Ta grupa produktów cieszy się dużym zainteresowaniem wśród klientów bankowych, a dla osób, które do tej pory korzystały tylko z lokat, będzie pierwszym doświadczeniem z inwestowaniem w jednostki uczestnictwa funduszy, więc zależy nam, aby te fundusze mogły osiągać konkurencyjne wyniki.

Stawki wynagrodzenia stałego za zarządzanie wynoszą dla:

• Pekao Konserwatywny 0,70% (0,96% w 2020 r.),

• Pekao Spokojna Inwestycja 0,45% (0,80% w 2020 r.),

• Pekao Obligacji - Dynamiczna Alokacja FIO 0,60% (1,60% w 2020 r.),

• Pekao Obligacji - Dynamiczna Alokacja 2 stawka 1,00% (1,60% w 2020 r.),

• Pekao Obligacji Plus 1,00% (1,60% w 2020 r.),

• Pekao Obligacji Samorządowych 0,60% (0,80% w 2020 r.).

- Spodziewamy się, że ze względu na stawki depozytów bankowych rok 2021 będzie czasem konwersji środków pieniężnych na fundusze inwestycyjne - mówi Jarosław Fuchs, wiceprezes zarządu Banku Pekao S.A. - Konkurencyjna oferta produktowa Pekao TFI jest kluczowa abyśmy jako grupa Pekao mogli zaoferować klientom atrakcyjne formy lokowania kapitału.

- Klienci bankowi często wybierają rozwiązania inwestycyjne o niższym poziomie ryzyka. Naszym celem jest dostarczenie im produktów, które w obecnych, wymagających warunkach rynkowych, pozwolą na wypracowanie satysfakcjonujących stóp zwrotu przy akceptowalnym poziomie ryzyka – dodaje Jacek Janiuk.

Pekao TFI to jedno z największych a zarazem najstarsze towarzystwo funduszy inwestycyjnych na polskim rynku. Wartość aktywów zgromadzonych w funduszach inwestycyjnych Pekao na koniec grudnia 2020 r. wyniosła ponad 19 mld zł.

Dyrektor ds. Marketingu i Komunikacji
Pekao Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A.
tel. kom.: 669 450 156,

***

Materiał ma charakter informacyjny i został przygotowany przez Pekao TFI S.A. w celu promocji swoich usług/produktów. Opinie i oceny zawarte w materiale wyrażają wyłącznie opinię ich autora. Więcej informacji, w tym pełna lista funduszy/subfunduszy i ich dokumenty, oraz informacja o ryzyku inwestycyjnym, dostępne są na www.pekaotfi.pl.

Pekao TFI S.A. (Towarzystwo) prowadzi działalność od 1992 r. i jest najdłużej działającym Towarzystwem Funduszy Inwestycyjnych w Polsce. Obecnie zarządza aktywami o wartości ponad 19 mld złotych (30.12.2020), zgromadzonymi w ponad 50 funduszach inwestycyjnych. Pekao TFI S.A. jest jednym z największych Towarzystw na rynku, pod względem wartości aktywów w funduszach inwestycyjnych. Towarzystwo obsługuje blisko 400 tys. klientów. Oferta funduszy inwestycyjnych zarządzanych przez Pekao TFI S.A. jest jedną z największych i najbardziej różnorodnych na polskim rynku. W ofercie dostępne są również programy systematycznego oszczędzania a także programy dedykowane oszczędzaniu z myślą o emeryturze, takie jak IKE, IKZE. Pekao TFI S.A. posiada również doświadczenie w prowadzeniu Pracowniczych Programów Emerytalnych (PPE) oraz Pracowniczych Planów Kapitałowych (PPK). W ofercie Towarzystwa dostępne są rozwiązania nie tylko dla klientów indywidualnych, ale również firm a także usługa asset management.

Pekao TFI S.A. regularnie otrzymuje nagrody i wyróżnienia, takie jak „Złoty Laur Klienta” w latach 2021, 2020, 2019, 2018 w kategorii „Towarzystwa Funduszy Inwestycyjnych”.